Στις 27 Οκτωβρίου η Περιβαλλοντική Εκπαιδευτική Ομάδα της Παιδικής Φωλιάς είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το κτήμα Μπακόλα για να μάθουμε και να δούμε τα στάδια της ωρίμανσης-επεξεργασίας του σταφυλιού, αλλά και για την ιδιαίτερη τέχνη της αμπελοκομίας μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.

   

Φέραμε τα παιδιά σε άμεση επαφή με το αντικείμενο και ανέλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην έρευνα και την ανακάλυψη νέων πληροφοριών-γνώσεων.

Δώσαμε έμφαση στις ορολογίες που χρησιμοποιούνται για το σταφύλι κατά την διάρκεια της ζωής του με στόχο την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών αλλά και την περαιτέρω κατανόηση της διαδικασίας. Μιλήσαμε για το αμπέλι, το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τον πολύτιμο καρπό του, το σταφύλι, για τα φύλλα του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική (ντολμάδες-σαρμάδες), για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, σταφίδων, κρασιού και του τσίπουρου. Αυτό μικρό, αλλά τεράστιας σημασίας αγαθό, μπορεί να μας χαρίσει άπλετα υλικά αν το φροντίσουμε και το διαχειριστούμε με τον ανάλογο τρόπο.

    

Μας εξήγησαν πως αρχικό στάδιο αποτελεί το κλάδεμα των αμπελιών και μετά ακολουθεί ο τρύγος, δηλαδή το μάζεμα των σταφυλιών. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασίας που μπορεί να επεκταθεί στο φάσμα ορισμένων μηνών έτσι ώστε όλα τα σταφύλια να έχουν φτάσει σε έναν συγκεκριμένο βαθμό ωριμότητας που μπορούν να διακρίνουυν οι ειδικοί.

Στόχο μας αποτελεί και η διεύρυνση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών όπως και η προώθηση των υγιεινών επιλογών. Για αυτό, μας δόθηκε η ευκαιρία να κόψουμε κι εμείς τσαμπιά και να τα μαζέψουμε στο καλάθι μας για να τα απολαύσουμε!

Επίσης, μπορέσαμε να εξερευνήσουμε το μέρος και να παρατηρήσουμε τις ρίζες των δέντρων, την έντονη βλάστηση τους, τα χρώματα, το μέγεθος και να τα συγκρίνουμε με άλλα που έχουμε δει.

Τέλος, η δράση μας ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να συγκεντρώνουν φύλλα έτσι ώστε να τα παρατηρήσουμε εκτενώς και να τα αξιοποιήσουμε σε χειροτεχνίες αργότερα στην τάξη.

Ευχαριστούμε το κτήμα Μπακόλα για τη φιλοξενία τους και τη βοήθεια τους!