Όσο περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η διαφορά του καιρού και ο ερχομός του Φθινοπώρου. Πλέον, ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, έχει αρχίσει το κρύο, τα φύλλα έχουν αλλάξει χρώμα και πέφτουν από τα κλαδιά και έχουμε δει τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές!

Με αφορμή αυτή την αλλαγή εποχής, ασχοληθήκαμε αυτή την εβδομάδα με το φθινόπωρο. Τόσα πολλά θέματα και τόσες πολλές ιδέες για μια εποχή! Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την εποχή από κάθε πλευρά και με κάθε τρόπο δίνοντας έμφαση στη βιωματική μάθηση, στη δυνατότητα να έρθει το παιδί άμεσα σε επαφή με τη φύση και να αναπτύξει κάθε πτυχή του εαυτού του.

 

Σε αυτό το μάθημα της φύσης συλλέξαμε και πολλά φύλλα σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Με αυτά μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες και κατασκευές όπως θα δείτε παρακάτω. Για αρχή, προσπαθήσαμε να θρυμματίσουμε τα φύλλα, να νιώσουμε την υφή τους και να ακούσουμε το θόρυβο που κάνουν.

Δημιουργήσαμε διάφορες εργασίες με τα φύλλα και αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη για να δημιουργήσει όμορφους συνδυασμούς με τα φύλλα για το φυτολόγιό μας!
Τοποθετήσαμε τα φύλλα και πάνω στη φωτοτράπεζα! Με τη βοήθεια του φωτός μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το εσωτερικό των φύλλων και διαπιστώσαμε ότι έχουν πολλές γραμμές, όπως ακριβώς και τα χεράκια μας!
Διαβάσαμε το παραμύθι "Τα μαλλιά του Όλιβερ" του κ. Τσεκουρά Θοδωρή και δημιουργήσαμε τα δικά μας στεφάνια από φύλλα!

  


Μιλήσαμε για τα χρώματα του φθινοπώρου: το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί. Παίξαμε παιχνίδια αντιστοίχισης χρωμάτων και δημιουργήσαμε διάφορες κατασκευές με βάση αυτά τα χρώματα.
Ξέρετε ποια ζωάκια βλέπουμε το Φθινόπωρο; Το σαλιγκάρι έρχεται με τις βροχές και ο σκαντζόχοιρος κρύβεται μέσα στα φύλλα!


Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ακούσουμε το "Φθινόπωρο" από τις τέσσερις εποχές του Vivaldi. Έπειτα από το άκουσμα αυτής της μουσικής σύνθεσης, τα παιδιά ζωγράφισαν σε ελεύθερο σχέδιο όπως βλέπουν αυτά το Φθινόπωρο.
Κάναμε πειράματα για να παρατηρήσουμε πως γίνεται η βροχή και πως βοηθάει το σύννεφο. Το ξέρατε πως τα σύννεφα στη κοιλίτσα τους μαζεύουν νεράκι; Και η κοιλίτσα μεγαλώνει, μεγαλώνει και το νερό πέφτει και γίνεται βροχή!


Φτιάξαμε και κατασκευές με τη βροχή και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ομπρέλες και αδιάβροχα!
Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά και κρύβει μυστικά που περιμένει να ανακαλύψεις...


Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να παρατηρήσουν τις διαφορές, να νιώσουν με κάθε αίσθησή τους και εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους...