Η περιβαλλοντική ομάδα  του νηπιακού τμήματος της Παιδικής Φωλιάς πραγματοποίησε στις 27-10-2021  την εβδομαδιαία δράση της, σε ένα χώρο παραγωγής μελιού της οικογενείας Αστερίου και Ξανθούλας  Αετού, στον Άγιο Σπυρίδωνα.

    

Κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να πραγματοποιούμε  δράσεις  στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες  να  αποτελούν συνέχεια των μαθησιακών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην τάξη  , με σκοπό τα παιδιά να βρίσκονται πιο συχνά κοντά στη φύση και να ενθαρρύνετε  η  μάθηση τους  μέσα από τη βιωματική γνώση και συλλογή πληροφοριών.   Η μέρα ήταν κατάλληλη , ο ήλιος , ο καθαρός αέρας, οι εικόνες , οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι δραστηριότητες στη φύση μας ενθάρρυναν να έχουμε θετική διάθεση για παρατήρηση , ανακάλυψη, συλλογή πληροφοριών . Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας << Διατροφή>> θελήσαμε να ασχοληθούμε  με το μέλι και ιδιαίτερα με το ελληνικό που  θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.Όταν μας κάλεσε ο κ. Αστέριος για τον τρύγο του μελιού αδράξαμε την ευκαιρία να κάνουμε το μάθημα μας στη φύση.Ανεβήκαμε στο σχολικό και  μετά από μια όμορφη διαδρομή φτάσαμε στις παρυφές του Ολύμπου όπου είναι το χωριό .  

  Τα παιδιά  φτάνοντας στο χώρο παρατήρησαν ότι υπήρχαν τρία κουτιά   στην αυλή.Τέθηκε ο προβληματισμός τι να είναι  και τι να περιέχουν  μέσα  Εξέφρασαν τις απόψεις τους για το τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα κουτιά και στη συνέχεια παρενέβη ο κ. Αστέριος που αφού μας καλωσόρισε άρχισε να μας λύνει τις απορίες μας    Έτσι έγινε η γνωριμία μας με την τέχνη της μελισσοκομίας. Μας έδειξε τη στολή , είδαμε τις κυψέλες , παρατηρήσαμε το σχήμα των κέρινων κελιών και ανακαλύψαμε ότι στο εσωτερικό τους ήταν γεμάτες με υγρό . Η περιέργεια μας ήταν να το δοκιμάσουμε για να ανακαλύψουμε το γνώριμο σε όλους μέλι.  Τη σημερινή ημέρα ο μελισσοκόμος θα τρυγούσε από τις κερήθρες το μέλι. Στρωθήκαμε στη δουλεια κι εμείς και με μια ειδική  πιρούνα ξύναμε την κερήθρα  για να πάρουμε το μέλι.  Διδαχθήκαμε τον τρόπο εξαγωγής κι επεξεργασίας του μελιού πριν φτάσει στο τραπέζι μας.


Το κτήμα του κ. Αετού ήταν μεγάλο και είχε  πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως  περιστερόνες. Είδαμε άσπρα και γκρι περιστέρια , εικόνες επίκαιρες με την έννοια της ελευθερίας , θέμα με το οποίο ασχολούμαστε αυτές τις ημέρες. Με τη βοήθεια της κ. Ξανθούλας ταίσαμε τα περιστέρια και χαρήκαμε το ελεύθερο πέταγμα τους.Είδαμε και κότες ζώα του αγρού θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Μαζέψαμε φύλλα για το φυτολόγιο, περιεργαστήκαμε το τρακτέρ που υπήρχε στην αυλή.
Ευχαριστούμε τη συμμαθήτρια μας Καλλιόπη και τους γονείς της για τη ζεστή φιλοξενία και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να κάνουμε το μάθημα μας στη φύση. Φύγαμε γεμάτοι εικόνες που θα έχουμε να συζητάμε για πολύ καιρό. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την άνοιξη για να μάθουμε για τη ζωή των μελισσών.